Alkohol a nasze zdrowie

Historia alkoholu jest nieomal tak stara jak historia naszej cywilizacji, alkohol był wyrabiany pod wieloma postaciami, w zależności od szerokości geograficznej danego kraju i możliwości jego produkcji. Czy spożywanie alkoholu jest obojętne dla naszego zdrowia, czy są dobre dla organizmu rodzaju alkoholu, jakie choroby powoduje nadmierne spożywanie alkoholu? W tych kwestiach lekarze na całym świecie są zgodni – małe dawki alkoholu, spożywane raz na jakiś czas nie zrobią w naszym organizmie specjalnego spustoszenia, pod warunkiem, że dany organizm jest zdrowy i że nie jesteśmy zbyt młodzi. Lampka czerwonego, wytrawnego wina, wypita od czasu do czasu do obiadu ma nawet dobroczynne działanie, bowiem trunek ten posiada cenne właściwości – ma dużo antyoksydantów, przez co zapobiega na przykład chorobom nowotworowym. Z kolei spirytus jest szeroko stosowany we wszelkiego rodzaju nalewkach ziołowych, nawet w syropach przeciwkaszlowych czy kroplach nasercowych. Jednak nadmierne spożywanie alkoholi, zwłaszcza tych mocnych, a więc picie ich zbyt często lub w zbyt dużych ilościach – jest szalenie szkodliwe dla całego praktycznie organizmu. Na pierwszym miejscu można na pewno wymienić wątrobę, alkohol uszkadza ją w sposób często nieodwracalny, powodując jej marskość, a następnie raka. Alkohol bardzo szkodzi też na nerki, trzustkę (może wdać się cukrzyca), serce, mózg i szereg innych organów wewnętrznych człowieka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.